JUNIOR '99 HARDENBERG
JUNIOR '99 HARDENBERG
©2006-2011 - Junior '99
  junior99@wanadoo.nl
Laatste Nieuws:
Oliemaatschappijen:
JUNIOR '99 HARDENBERG
Waar komt een oliemaatschappij vandaan wat doen ze enz hier staat de informatie over het wel en wee van de bekende olie bedrijven in de wereld.
XX-XX-2010:
Aanmaken nieuwe pagina met informatie over brandstoffen.

Het leven van BP begint in 1901 als William Knox D'Arcy van de Sja van Perzie
toestemming krijgt om naar olie te zoeken en deze te exploiteren.
De eerste olie spoot op 28 Mei 1908 uit de boortoren en op 14 april 1909 werd de
APOC, Anglo-Persian oil company gevormd om de bronnen te exploiteren.

In 1912 vinden de laboranten van Oil of India , William Burton en en Robert Humphreys een manier om de bubbele hoeveelneid benzine uit ruwe olie te extraheren , de methode verhoogd tevens het octaan gehalte men vraagt patent
aan op deze techniek en het werd het een standaard in de olie verwerkings industrie .

Het is 1914 en de Anglo-Persian Olil Company had genoeg olie maar geen afnemers , de auto was nog niet zo sterk vertegenwoordigd maar gelukkig vond Whinston Churchill dat de Britse Marine moest overstappen van de kolen gestookte techniek naar de stookolie technologie om zeker te zijn van een vaste olie toevoer om haar belangen in de wereld te kunnen beschermen , uiteindelijk stemde een meerderheid van het parlement voor het plan en zo werd de Britse Overheid grootaandeelhouder in de Anglo-Persian Oil Company.In 1917 kocht de APOC , het bedrijf British Petroleum deze dochterondernemening van een Duits bedrijf had o.a 520 Depots , 535 tankwagens , 4 binnenschepen , 650 Paarden , 1102 wegvoertuigen , pompstations waren er niet bij aangezien de winkels de 'motor spiritus' in vaatjes van 10 liter verkochten .

AR Saunders van BP's inkoop afdeling ontwierp in 1920 het eerste BP merkteken ,
hij won hiermee de personeelsprijvraag het BP schild zou de komende jaren met kleine
veranderingen het BP merk vertegenwoordigen.

De Franse dochter van BP neemt in 1923 de kleuren groen en geel aan verwijzend naar de natuur en lente , korte tijd daarna worden ook de rode benzinepompen in Engeland groen.

In 1936 werd PerziŽ Iran en werd de APOC de AIOC, the Anglo-Iranian oil Company. Na de Tweede Wereldoorlog werd door de AIOC en de Iraanse overheid in 1949 tot een nieuwe overeenkomst gekomen.

In Maart 1951 werd de pro-westerse premier Ali Razmara vermoord. In april 1951 kwam er een wet die de olie-industrie nationaliseerde.
Werknemers verlaten het bedrijf en uiteindelijk gaat de raffinaderij dicht ...


In 1954 word de Iranse olieproductie weer hervat maar Anglo-Iranian Oil Company is nu slechts een van de vele bedrijven in Iran en word uiteindelijk Britch Petroleum .

BP opend in 1964 voor Engeland het eerste zelfbedienings station met een zelfbedienings wasstraat , snackautomaten met cola en andere versnapperingen.

Naar vele jaren zoeken op de de Noordhelling van Alaska vind men in 1969 een grote
hoeveelheid Olie , doordat er hevige discussies ontstonden over milieukwesties zou het nog
acht jaar duren voordat er olie door de 2000 kilometer lange Trans Alaska Pipeline zou
vloeien. Grote gedeelte pijpleiding moesten bijvoorbeeld boven de permafrost komen om
deze niet te doen smelten , ook werden er verhoogde kariboe oversteekplaatsen gebouwd.

Net als vele oliebedrijven zoek ook BP in de Zeventiger jaren naar nieuwe bedrijftakken om onzekerheden te kunnen opvangen , zo vinden de onderzoekers een mogelijkheid om proteinen uit petroleum te halen , hiermee werd o.a Honden- Pluimvee en vissenvoer gemaakt , in de tachtigerjaren was BP zelf uitgegroeid tot de grootste diervoeder leverancier van Noord-Amerika , in de Negentiger jaren verkocht BP na herorientatie deze bedrijven.

In Oktober 1987 werd de verkoop van de resterende aandelen van de Britse regering voorbereid met de verkoop zou BP geheel geprivatiseerd zijn .
Deze verkoop moest ook het aandeel BP een positieve duw geven , de prijs van een aandeel werd 330 pence .
vier dagen later Zwarte Maandag  het aandeel koste bij de verkoop minder dan de aangekondigde 330 pence , de regering van Koeweit zag dit koopje wel zitten en kocht een groot aantal aandelen een diplomatieke crisis dreigde uiteindelijk heeft BP 400 miljoen aan aandelen van Koeweit terug gekocht en ze onmiddeljik uit de handl gehaald.

In 2000 onthult BP dat inmiddels uit verschillende bedrijven bestaat zoals , Amoco , Arco en Castrol een nieuw logo.
Men noemt de Zonnebundel van Groen , Geel en Wit Helios naar de zonnegod van Griekenland .

2009 BP bestaat 100 jaar
William Knox D'Arcy
Evolutie BP Logo
Trans Alaska Pipeline